Etusivu » Urheilu » Jalkapallon TODELLINEN historia!

Pikaisella hakukoneen käytöllä selviää jalkapallon säännöt, sarjat, pelipaikat ja, oikeastaan, ihan mitä tahansa haluat tietää! Vuosien ajan Englanti on väittänyt “antaneensa maailmalle jalkapallon”, ja kun tutkii jalkapallon historiaa useampi lähde onkin kirjannut lajin tulleen Englannista noin 1800- ja 1900-luvun keskipaikkeilla. Jopa FIFA itse kertoo jalkapallon tulleen Englannista vuonna 1863. Mutta mikä on jalkapallon todellinen historia? Mikä on totuus? Mistä peli sai alkunsa, ja miten siitä tuli se peli, mikä tunnetaan tänä päivänä maailman suosituimpana urheilulajina? Kelataanpa ajassa hieman taaksepäin…

Kiinalaispeli Cuju

Vaikka FIFA kertoo omilla sivuillaan jalkapallon tulleen Englannista, he ovat tunnistaneet muinaisten kreikkalaisten ja roomalaisten pelanneen peliä nimeltään Episkyros, jossa käytettiin huomattavaa fyysistä ponnistusta sekä nopeutta ja ketteryyttä pomputellaakseen pientä, kovaa käsipallon kokoista palloa jaloin ja käsin. Peliä pelattiin kahdessa vastakkaisessa joukkueessa, yhdellä pallolla ja siinä käytettiin myös kenttää, joka kaukaisesti muistuttaa nykyjalkapallon käyttämiä viivoja ja rajoja. FIFA on sanonut jalkapallon juurten juontaneen tästä lajista.

Kuitenkin jopa ennen Episkyros-peliä, noin toisella ja kolmannella vuosisadalla ennen Kristusta, aasialaiset pelasivat pallopeliä, jossa seistään ympyrässä ja potkitaan palloa muille pelaajille tavoitteenaan pitää pallo ilmassa sen koskematta maata. Kiinalaiset sanoivat peliä cujoksi, japanilaiset myöhemmin käytti nimitystä kemari. Peli on vielä tänäkin päivänä tuttu pihapeli, josta löytyy oma versionsa pienillä adaptaatioilla lähes jokaisesta maasta.

Sitten tuli Britannia…

Vaikka Englanti tunnetaan jalkapallon synnyinmaana, sekä jalkapallohuliganismin synnyttäjänä, vanhanaikaiset brittiversiot ‘jalkapallosta’ ovat kauimpana siitä pelistä, joka tunnetaan nykypäivänä englantilaisena jalkapallona (myös soccer), ja englantilaiset versiot ovat myös sen aikakauden mittakaavalla vähiten väkivaltaisia. Lähekkäin sijaitsevat kaupungit tai kylät muodostivat joukkueita, joihin sai liittyä rajattomasti pelaajia. Kaksi joukkuetta pelasivat toisiaan vastaan. Siinä sitten ovatkin ne piirteet, jotka ovat liitettävissä nykyiseen jalkapalloon. Pelin idea oli siirtää objektia – usein eläimen sisäelintä, esimerkiksi pyöreäksi puhallettua virtsarakkoa – eri paikkoihin ilman, että toinen joukkue saa pelaajan tai ‘pallon’ haltuunsa. Peliä pelattiin tiettävästi käsin.

1500-luvun Skotlannissa puolestaan pelattiin ‘jalkapalloa’, josta käytettiin nimitystä syöttö (eng. pass). Ehkä jokseenkin jännityksettömästi, nimensä mukaisesti pelin idea oli syöttää palloa yhdestä pelaajasta toiselle. On siis kyseenalaista voiko kyseistä tapahtumaa edes sanoa peliksi, ainakin hauskuus puuttui. Toisaalta, vaikka saattaa tuntua hurjalta, peli kiellettiin vuonna 1424, eikä lakia kumottu ennen vuotta 1906.

Italian väkivallalla höystetty versio

Muinaisten kreikkalaisten ja roomalaisten pelaama Episkyros oli väkivaltainen laji – mitä muuta voisi odottaakaan ajalta, joka synnytti gladiaattorien taistelut. Mutta myös myöhemmän aikakauden italialaiset innostui sen ajan ‘jalkapallosta’ lajina. Siihen piti vain lisätä sitä jotakin, joka tuli väkivallan muodossa. 1600-luvun Florencessa pelattiin potkupeliä nimeltään calcio storico, kirjaimellisesti ‘historiallinen potkupallo’. Tosin tätä peliä tutkiessa jää epäselväksi, kuuluuko peliin palloa. Sitä tärkeämpää on vastustajia kohtaan hyökkääminen muun muassa potkuin ja nyrkein. Vastustajia saatettiin hakata, tai esimerkiksi rynnätä niitä kohti koko kehon voimalla. Mitä väkivaltaisempi sen parempi.

Vuosien varrella jalkapalloa on yritetty kieltää useaan otteeseen, aina nykypäivään saakka. Outoa sinänsä, sillä lajia on jopa kutsuttu pikemminkin tragikomediaksi kuin erityisen väkivaltaiseksi tai muuten turvattomaksi harrastukseksi. On olemassa monta ‘pahempaakin’ urheilulajia! Kuitenkin, syystä tai toisesta, jollain on aina ollut joku ongelma jalkapallon suhteen. Muun muassa vuodesta 1921 pitkälti 1970-luvulle saakka naisjalkapalloilijoita kiellettiin pelaamasta Englannin ja Skotlannin liigakentillä. Naispelaajat eri puolilta maailmaa kohtaavat samanmoisia kieltoja edelleen. 1800-luvulla taas jouduttiin kutsumaan armeija paikalle vastustamaan jalkapalloa, kun lajia käytettiin aseistettujen mielenosoitusten verhona! Mutta jalkapallo on kuin raivo härkä, joka jatkaa eteenpäin painamista kielloista ja estoyrityksistä huolimatta!

Comments are closed.