Suomessa huippuluokan ammattijalkapalloilijat, kuten Jari Litmanen ja Sami Hyypiä, saavat herkästi nimityksen ‘kaikkien aikojen paras suomalaispelaaja’. Tämä saattaa toki johtua siitä, ettei näin pienen väkiluvun omaavasti maasta löydy erityisen usein ammattiurheilijaa, jotka nousevat kansainväliseksi tähdeksi. Niin Litmanen kuin Hyypiä on rikkonut ennätyksiä ja tehnyt historiaa olemalle ensimmäisiä milloin missäkin. Silloin onkin helppo todeta, että toinen on ennennäkemättömän ensiluokkainen omassa lajissaan. Mutta mitä sitten, kun valinnanvaraa riittää? Mikä tekee ihmisistä ‘maailman parhaan’? Seuraavaksi katsotaan muutamia kaikkien aikojen parhaaksi jalkapallotähdeksi nimettyjä henkilöitä, ja tarkastellaan mikä on johtanut saamaansa tunnustukseen.

Kalevan mukaan on mahdotonta koota sellainen lista ’parhaista’, jossa kaikki olisivat samaa mieltä. Luonnollisesti eri aikakaudet ja muun muassa henkilökohtaiset mieltymykset vaihtelevat ihmisten välillä. Kuitenkin niin tältä listalta kuin lähes kaikilta muilta löytyy kärkisijoilta sama nimi. Diego Armando Maradona. Tälle miehelle on perustettu Buenos Airesiin oma kirkkokin! Hänen suosiotaan saattaa lisätä hänen visionääriset näkemykset ja innovatiivinen ajattelutapa sekä se, ettei tätä miestä myöskään pelota tuoda näkemyksiään esille. Myös hänen tapansa kuljettaa palloa useiden vastustajien ohi kiemurrellen, kaarrellen ja joskus jopa huijaten palloa heidän jalkojensa välistä ansaitsi arvotittelin ‘yksi parhaista’. Kaikki tämä pienessä ja pippurisessa paketissa – mies on vain 165 senttimetriä – saattoi olla syynä, että Maradona valkattiin FIFAn 20. vuosisadan parhaaksi pelaajaksi. Vuoden 1986 Meksikon kilpailussa Maradona johdatti joukkueensa Argentiinan mestareiksi toimien heidän kapteeninaan. Samassa ottelussa mies teki kaksi maalia, joista sittemmin tuli hänen parhaiten tunnetut.

FIFAn 20. vuosisadan parhaan pelaajan yhteistittelin toiseksi nimitetty, sekä lähes kaikilla Top 10 -listoilla esiintyvä huippujalkapalloilija, on Pelé eli Edson Arantes do Nascimento. Nyt jo lähemmäs 80-vuotias mies on saanut lukuisia tunnustuksia uransa aikana ja vielä sen jälkeenkin, ja hänen kaikkien saavutuksien läpikäyminen veisi aikaa. Ehkä kuitenkin merkittävin saavutus, ja selkeä merkki Pelén futistaidoista, on hänen 1281 tekemänsä maalia yhteensä 1363:ssä pelissä. Pelé oli myös hetkellisesti yksi parhaiten palkatuista urheilijoista maailmassa. Hän esiintyy lähes jokaisen asiantuntijan ‘kaikkien aikojen parhaat’ listalla läheltä kärkisijaa, joten on vain luotettava, että tämä mies on ansainnut tittelinsä yhtenä parhaista!

Hieman nykyaikaisempia nimiä, jotka toistuvasti löytyvät parhaiden listoilta ovat Cristiano Ronaldo sekä Lionel Messi. Messi usein sijoittuu lähelle kärkeä useissa eri Top-listoissa, Ronaldo taas yleensä mahtuu parhaiden 30 ryhmään. Molemmat ovat nimettyinä parhaiksi lähinnä siitä, että kummatkin tykittävät maaleja kausi toisensa jälkeen siihen tahtiin, ettei samanmoisia löydy tältä aikakaudelta. He ovat kovasti haastamassa Maradonaa ja Peléä, jotka selvästi sijoittuvat aiempaan aikakauteen. Kenties – kuten monet kuuluisat taiteilijatkin, jotka ovat saaneet suurimman suosion vasta kuolemansa jälkeen – nämä miehet nousevat kärkisijoille vasta jäätyään eläkkeelle aktiiviuraltaan.

Mikä tekee edellä mainituista erikoisen on heidän todellinen kansainvälinen suosio. Lähes kaikki maailmassa tietävät oman aikansa suurimmat latinolais-futisnimet. Kun tarkastelee eri asiantuntijoiden ja fanien kokoomia Top 100 pelaajaa -listoja, nopeasti havaitsee, että eri nimet pistävät listalta silmään riippuen siitä, missä esimerkiksi kasvoi tai mitä joukkuetta on itse kannattanut, jos kannattaa lainkaan jalkapalloa. Britanniasta löytyy vaihtelevasti eri aikakausilta tuttuja huippupelaajien nimiä; Gary Lineker, Michael Owen ja hieman myöhemmin sekä myös erityisen suuren kansainvälisenä nimenä David Beckham, joka saattaa puhuttaa nuorempia sukupolvia, myös niitä, jotka eivät välttämättä aktiivisesti seuraa jalkapalloa. Italiasta löytyy omat huippupelaajien nimet, sekä saksalaiset Franz Beckenbauer ja Gerd Müller löytyvät lähes jokaiselta listalta. Ranskalaispelaajat Zinedine Zidane ja Michel Platini ovat myös lähes aina lähellä kärkeä. Mutta näiden nimien tunnistaminen vaatii jo hieman alan tuntemusta. Oi, kuinka upeata olisi olla niin suosittu, että jopa jalkapallosta piittaamattomat tietäisivät nimesi!