Jalkapallo on toistuvasti todettu sekä todistettu maailman suosituimmaksi urheilulajiksi. Yli miljardi ihmistä seurasi vuoden 2014 FIFAn maailmanmestaruusturnausta, vuoden 2018 maailmanmestaruuden loppuottelu vuorostaan saavutti yli 700 miljoonaa katsojaa, jotka seurasi ottelua yli 20 minuuttia. FIFAn vuoden 2014 tulot olivat $5,7 miljardia (yli 5 miljardia euroa). Myös moni ammattijalkapalloilija tienaa harvinaisen hyvin, ja uskomattomilta tuntuvat monen miljoonan euron ostot, siirrot ja diilit jaksavat ihmetyttää ja järkyttää ihmisiä aina vuodesta toiseen. Kaikkien aikojen parhaiten palkattujen urheilijoiden Top 5 -kärkijoukosta yhteensä kolme on jalkapalloilijoita. Yllättävää kuitenkin on, että Top 100 -listalta vain 8 sijaa meni jalkapalloilijoille.

Suomessa tilanne on toisin. Helsingin Sanomat ovat jopa kertoneet, ettei jalkapalloa pelata Suomessa rahan takia. Lehden tekemän selvityksen mukaan Veikkausliigan pelaajien vuoden 2012 keskiansiotulot olivat vain hieman yli 20 000 euroa… vuodessa! Suurin osa suomalaisten jalkapalloilijoiden vuosittaisista ansiotuloista jäävät 10 000-30 000 euron luokkaan, ja vain 12 prosenttia ammattipelaajista kuuluvat ‘yläluokkaan’ eli tienaavat yli 40 000 euroa vuodessa. Silloinkin kuukausittainen tulo jää alle esimerkiksi pääkaupunkiseudun keskivertoansion.

Esimerkiksi yksi kaikkien aikojen parhaiten palkatusta brittipelaajasta oli vuosien ajan Manchester Unitedille pelaava Wayne Rooney, joka tienasi keskimäärin £250 000 (yli 280 000 euroa) viikossa. Vertailun vuoksi saman maan sairaanhoitaja tienaa noin £23 500 (alle 27 000 euroa) vuodessa, ja hyvin palkattu opettaja tuo kotiin noin £30 000 (vajaa 34 000 euroa). Viikkotasolla tämä tietää jälkimmäiselle noin 600 euron bruttotuloa.

Mistä summa oikein koostuu?

Ammattijalkapalloilijoiden palkasta yli puolet saattaa perustua hänen julkkis-statukseensa, sillä pelaajien palkka koostuu usein suurimmaksi osaksi erilaisista sponsorointisopimuksista. Tietyn firman kanssa tehty sopimus voi tuottaa futispelaajalle miljoonia vuodessa. Yhteistyö voi esiintyä monessa muodossa, mutta parhaiten palkatuilla pelaajilla tämä useimmiten tarkoittaa sitä, että heistä tulee tietyn firman ‘kasvot’. Hän saattaa esiintyä mainoksissa, ja voi olla esimerkiksi sidottu käyttämään ainoastaan tämän tietyn firman jalkineita pelatessaan jalkapalloa. Sopimukset tehdään yleensä tietyksi määräksi vuosia kerrallaan, jonka jälkeen niitä tarkastellaan. Jos pelaaja rikkoo sopimuksen ehtoja hän voi menettää kokonaan sponsorointinsa, toisin sanoen palkkansa. Lisäksi sopimusehdoissa saattaa lukea, että esimerkiksi pelaaja ei voi sopimuksen voimassaoloajan – vaikkapa seuraavaan viiteen vuoteen – allekirjoittaa uutta sopimusta toisen firman kanssa. Voi siis sanoa, että pelaajilla on toki tiukat ehdot koskien palkanmaksuaan. Käytännössä jalkapalloilija saattaa täysin luovuttaa kirjallisesti oikeutensa omiin kasvoihin, jolloin sponsorilla on kokonaisvaltainen oikeus päättää X vuoden ajan missä ja miten pelaaja esiintyy julkisesti (esimerkiksi käyttäen ainoastaan Niken kenkiä tai muita vaatteita).

Lisäksi pelaajien palkka koostuu erilaisista bonuksista, jotka saattavat olla sidoksissa hänen suoritukseensa. Ammattiurheilija ei siis välttämättä saa palkkaansa, ellei suoriudu vaaditusti peleistään. Toki joukkuepeleissä yksittäisten pelaajien suoritusta voi olla haastavaa mitata, mutta bonus saattaa tulla esimerkiksi jokaisesti tehdystä tai avustetusta maalista. Ottelussa saatu keltainen tai punainen kortti saattaa tietää suoraan pelaajan taskusta menetettyä palkkaa, esimerkiksi virheettömän pelisuorituksen bonuksen muodossa. Myös televisioyhtiöt maksavat siitä oikeudesta, että saavat näyttää tiettyjä jalkapallo-otteluita. Vaikka nämä ovat usein kokonaisten liigojen ja kausien välille sovittuja sopimuksia, toki sopimuksista maksetaan myös yksittäisille pelaajille oma osuus.

Periaatteessa pelaajan niin sanottu pohjapalkka voi olla suhteessa hyvinkin olematon, suurin osa tuloista koostuu juurikin sponsorisopimuksista, bonuksista ja muista diileistä. Käytännössä pohjapalkkakin on moninkertainen verrattuna keskiluokan tuloihin.