Sami Hyypiä on 7. lokakuuta 1973 syntynyt porvoolainen jalkapalloilija. Hän on kansainvälisesti tunnettu puolustajana ja sittemmin myös valmentajana. Hyypiä on 1,93 metriä pitkä, ja hänellä on vaimo, Susanna, sekä kaksi lasta, Rico ja Casper. Nykyään hän asustelee perheineen Saksassa viettäen paljon aikaa myös Suomessa sekä Englannissa – perheeltä löytyy ‘toinen koti’ molemmista edellä mainituista maista. Tämän lisäksi Hyypiät ovat asuneet viimeisen vuosikymmenen aikana muun muassa Sveitsissä, eniten aikaa he ovat kuitenkin viettäneet Briteissä ja vähiten aikaa Suomessa.

Sekä Sami että Susanna ovat kertoneet poteneensa Suomi-ikävää. Lapset puhuvat äidinkielensä eli suomen lisäksi englantia, saksaa, espanjaa ja ranskaa. Filosofian maisteriksi valmistunut Susanna-vaimo on jo kauan työskennellyt mallina kun taas Sami tiedotti jäävänsä jalkapalloilijan urastaan eläkkeellä vuonna 2011. Perhe on tarkoituksenmukaisesti pyrkinyt pysymään poissa julkisesta valokeilasta. Toisin kuin monet muut suomalaisurheilijat Samiin, tai muihinkaan hänen perheensä jäseniin, tuskin törmää juorulehdissä. Sen sijaan Hyypiän menestyksekäs urheilu-ura edelleen puhuttaa ympäri maailmaa, mies teki aikoinaan historiaa muun muassa Liverpool-jalkapallojoukkueen ensimmäisenä ulkomaalaisena kapteenina. Hyypiää on on sanottu yhdeksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimmistä urheilijoista.

Kansainvälisesti tunnettu

Sami Hyypiän molemmat vanhemmat olivat jalkapalloilijoita – hänen isänsä pelasi suomalaistiimissä Pallo Peikot ja hänen äitinsä toimi amatöörimaalivahtina. Sami vietti ensimmäiset jalkapallovuotensa harjoitellen tutun Pallo Peikot -joukkueen kanssa ennen varsinaisen uransa aloittamista Kuusankosken Kumun pelaajana. Kyseinen joukkue kuuluu miesten Ykköseen, joka on korkein Suomen Palloliiton hallinnoima sarja. Hän eteni hyvin nopeasti Veikkausliigan Myllykosken Pallo -47 -joukkueeseen. Täällä hän vietti neljä vuotta. Kotimaalaisen ura-alkunsa jälkeen Hyypiä jatkoi hollantilaisen Willem II -joukkueen riveihin vuonna 1995, jossa vietti toiset neljä vuotta. Hän oli mukana joukkueen päästessään UEFA:n mestaruusliigaan, ja nousi tiimin kapteeniksi sekä äänestettiin vuoden pelaajaksi. Vuonna 1999 Hyypiä ostettiin hänen lapsena kannustamaansa Liverpooliin, £2,6 miljoonan arvoisella sopimuksella (liki 3 miljoonaa euroa). Alle kahdessa vuodessa mies toimi joukkueen kapteenina sekä sai useampia erikoismainintoja ja -palkintoja. Hän toimi edelleen tiiviisti yhteistyössä vuonna 2003 kapteeniksi valitun maailmantunnetun Steven Gerrardin kanssa. Hyypiä vaihtoi joukkuetta vielä kerran vuonna 2009, jolloin hän ryhtyi saksalaisjoukkueen Bayer Leverkusenin pelaajaksi. Täältä hän jäi eläkkeelle vuonna 2011, mutta palasi joukkueen manageriksi vuodesta 2012 alkaen. Vietettyään kaksi onnistunutta kautta Bayer Leverkusenin managerina Hyypiä siirtyi valmentamaan brittijoukkuetta Brighton & Hove Albionia ja sittemmin sveitsiläisklubia FC Zurichia.

Sami oli säännöllisesti mukana koko uransa ajan myös Suomen maajoukkueessa. Hänet valittiin useaan otteeseen muun muassa Suomen vuoden pelaajaksi. Hyypiä on Jari Litmasen jälkeen Suomen toiseksi valituin pelaaja oltuaan mukana yhteensä 105:ssä ottelussa, joista 27 esiintymistä tapahtui Suomen U21 (alle 21-vuotiaiden) joukkueen riveissä. Hän korvasi Litmasen Suomen maajoukkueen kapteenina vuodesta 2008 lähtien. Yhteensä Hyypiä teki 38 maalia uransa aikana, joista 5 tehtiin Suomen maajoukkueen otteluissa.

Hyväntekijä myös Suomessa

Sami Hyypiä ei ole koskaan unohtanut juuriaan. Niin Samin kuin hänen vaimonsa Susannan on kerrottu ikävöivän Suomea, ja he ovat kertoneet julkisuuteen aikoinaan halunneensa heidän yhteisten lasten saada kokea Suomessa asuminen – joka sittemmin toteutui, joskin vain lyhyeksi aikaa. Hyypiä on perustanut rahaston, joka tukee lupaavia nuoria suomalaisurheilijoita. Vuonna 2011 Sami osallistui elämänsä ensimmäiseen maratooniin vuonna 2011 tavoitteenaan kerätä varoja edellä mainitulle järjestölle. Hän juoksi Helsinki City Marathonin ajassa 3:56:09.