Jalkapalloerotuomari tai erotuomari on tärkeä osa peliä ja sen kulkua. Jalkapallo on tällä hetkellä yksi suosituimpia urheilulajeja, niin harrastajien kuin ammattipelaajien ja katsojien mielestä. Tuomarointi voi olla hyvä harrastus, jos itse pelaaminen ei ole oma juttu, mutta muut asiat kiinnostavat ja halua oppimiseen löytyy. Tähän tehtävään sopivat monenlaiset ihmiset, mutta kommunikaation täytyy sujua ja johtamistaidot tuovat paljon hyötyjä. Tärkein tehtävä onkin tietysti sääntöjen noudattamisen valvominen sekä maalien ja lopullisten tulosten hyväksyminen.

Tehtävät

Kuten aiemmin mainittiin, sääntöjen valvominen on yksi päätehtävistä. Sen aikana tulevat tietysti myös maalien hyväksyminen. Pelin loputtua myös lopullinen tulos tulee olla erotuomarin hyväksymä. Erotuomareita voi pelin mukaan olla useampi, jolloin tehtäviin kuuluu yhteistyö heidän kanssaan. Vaikka erotuomarilla on täysi toimivalta, täytyy hänen pitää kirjaa kaikista tapahtumista ja ottaa aikaa. Esimerkiksi henkilökohtaiset rangaistukset tulee raportoida ja jokaisessa pelin vaiheessa. Jos jotain päätetään ennen peliä, sen aikana tai jälkeen, tulee niistä tehdä tarkka raportti. Pelin valvominen ja jatkumisen tapa kuuluvat erotuomarin tehtäviin myös.

Jos sääntöjä rikotaan, erotuomarin tulee päättää sopiva rangaistus pelaajalle. Varoitukset ja ulosajot tapahtuvat hänen harkintansa mukaan. Myös ottelun keskeytys tulee erotuomarin päätöksestä ja taustahenkilöt on mahdollista saada pois pelikentältä tai sen läheisyydestä. Päätökset, jotka erotuomari tekee, ovat lopullisia ja vain hän itse voi niitä muuttaa ennen pelin jatkumista, jos virheitä ilmenee. Myös muut erotuomarit voivat keskustella asioista, ennen päätösten antamista. Tilanteissa, joita erotuomari ei itse nähnyt tai saanut tarpeeksi havaintoja, auttavat muut tuomarit näissäkin asioissa.

jalkapallo punainen kortti

Erotuomarin varustukseen ei kuulu monia asioita. Punainen ja keltainen kortti, pilli, kello sekä välineet muistiinpanojen tekemiseen riittävät. Kommunikointia varten saa olla välineitä, jotta muiden tuomarien välillä olisi hyvä yhteistyö. Suorituskykyä seuraavaa elektronista seurantajärjestelmää saa myöskin käyttää. Muita asioita mukana ei kuitenkaan saa olla. Esimerkiksi korut ja muut, kuin yllämainitut elektroniset välineet, ovat kiellettyjä.

Koulutus

Jos erotuomarointi kiinnostaa ja uudelle harrastukselle on tilaa, voit käydä peruskurssin Suomen Palloliiton kautta. Heillä on Suomessa omilla alueilla omat piirit, joihin voi ilmoittautua mukaan. Peruskurssin aikana opetellaan säännöt, sekä niiden soveltaminen kaikissa erilaisissa tilanteissa, joita pelin aikana voi tulla. On hyvä myös muistaa, että jalkapallon ympärillä on paljon erilaisia rooleja, joista voi löytää itselle sopivan harrastuksen.

Erotuomariksi ryhtyminen siis alkaa peruskurssilla, johon kuuluu erilaisia luentoja ja koulutusta myös itse kentällä. Teoriaan kuuluvat säännöt ja soveltamiseen annetaan mahdollisimman hyvät perusteet. Sääntöjen tulkitseminen on aina pelin mukaan menevää ja kaikkiin tilanteisiin ei aina osaa varautua. Kuitenkin perusteet antavat oikean suunnan ja siitä on helppo jatkaa eteenpäin. Kurssin aikana tutustutaan siihen, miten tuomari toimii ja miksi. Mikä on tuomarin merkitys pelissä? Miten tehtävät ja toiminta sujuvat pelin aikana?

Kenttäkoulutus tapahtuukin sitten oikealla pelikentällä ja pelin aikana. Opetellaan toimimaan erotuomarina, mutta myös avustavana erotuomarina. Oikeassa ympäristössä huomaa helpoiten, kuinka asiat toimivat käytännössä ja miten sääntöjen soveltaminen sujuu. Tuomarien väliset merkit ja sekin, miten kentällä liikutaan, ovat tärkeitä asioita. Vaikka jalkapalloa seuraisi, saattaa käytäntö olla erilainen, kuin katsojan näkökulma antaa ymmärtää. Pelin kulkeminen täytyy pitää sujuvana ja erotuomarin tulee itse olla tietoinen säännöistä ja noudattaa niitä.

Jos erotuomariksi ryhtyminen on sinulle kiinnostava asia ja ainakin peruskurssin käyminen innostaa, kannattaa seurata Suomen Palloliiton sivuilta, milloin voisi päästä mukaan. Peruskurssin suorittaminen tuo varmasti lisää intoa ja uusia ystäviä kertyy matkan varrella. Onhan teillä kaikille ainakin yksi sama kiinnostuksen kohde kurssin aikana!