Jalkapallon ystävät matkalla

Euroopan-mestaruuskisat on taas pelattu ja jalkapalloväki vilkuilee jo seuraavia kisoja. Moni haluaa paikan päälle katsomaan pelejä ja lippuja täytyy katsella jo ajoissa. Jos ei jaksa odottaa maailmanmestaruuskisoihin voi toki lähteä katsomaan paikallisotteluita Englantiin, Italiaan, Saksaan, Ranskaan, Espanjaan tai minne haluaakin. Otteluita kannattaa taas tutkiskella etukäteen ja huomioida, että esimerkiksi Manchesterissa majoituksen hinnat nousevat isojen otteluiden aikaan.

Osa yhdistää jalkapallointonsa perhematkailuun eli vaikka koko perheen matka Barcelonaan saattaa pakollisten turistikohteiden kuten Sagrada Familian lisäksi sisältää vierailun Barcelonan Camp Nou stadionille, jossa niin kuin monilla muillakin stadioneilla järjestetään maksullisia kierroksia. Muistan kuinka vuosia sitten lomailimme Lissabonissa ja meidän perhe jakaantui, eli tytöt menivät suureen kauppakeskukseen ja pojat Benfican stadioniin tutustumiskierrokselle.

Stadionien lisäksi monissa kaupungeissa on jalkapallomuseoita. Varsinainen jalkapallokaupunki Manchester on jakautunut kahden joukkueen Manchester Cityn ja Manchester Unitedin kannattajien kesken. Molempien stadioneilla saa käydä tutustumassa maksullisilla kierroksilla ja jos jalkapallo edes hieman kiinnostaa, voi ostaa lipun jalkapallo-otteluun, joita pelataan elokuusta toukokuulle. Manchesterissa on myös jalkapallomuseo, joka tuo varmasti pienen kivan lisän jalkapallofanin matkamuistoihin. Suuri osa Manchesterin matkailijoista on siellä jalkapallon takia, mutta toki lomaan voi yhdistää taidemuseossa käyntiä, konsertteja ja vaikka erilaisia safareja.

Fifa World Football museo

Jos olet todellinen jalkapallofani, jalkapallomuseot ovat sinua varten. Niitä on useammissa jalkapallon maissa ja kaupungeissa ja muutama jalkapalloilija on saanut omat museonsa. Monissa mainoksissa on Sveitsin Zurichin Fifa World Football museo saanut paljon kehuja. Kun muissa museoissa on tiettyihin klubeihin, maihin tai pelaajiin liittyen palkintoja ja materiaalia niin siellä on nykytekniikan avulla esillä jalkapallon historiaa ja nykypäivää monipuolisesti. Viisi vuotta sitten avattu museo on kerännyt suosiotaan erilaisilla tapahtumilla ja näyttelyillä.

Saksassa Dortmund on tunnettu vihreänä kaupunkina, mutta siellä pelattiin myös vuonna 2016 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen otteluita. Siellä myös sijaitsee Saksan ainoa jalkapallomuseo, jossa voi seurata Saksan jalkapallon historiaa alkaen vuodesta 1954. Kuitenkin, jos ei halua kuulla vain niitä voitokkaita hetkiä, joita Saksalla riittää, voi pysähtyä yhteen huoneeseen, oliko vuosi ehkä 1962, eli ei kun tutustumaan.

Fifa World Football museo

Italiassa, vaikkapa Torinossa ja siellä Juventuksen museo, jossa uutta teknologiaa, kuvia ja muistoja tai Firenzen museo Del Calcio, jossa on koko Italian jalkapallohistoriaa. Ne kannattaa yhdistää kaupunkien upeiden nähtävyyksien ja taidemuseoiden väliin. Espanjassa Real Madridissa museoituna on 13 Euroopan Cup pokaalia rivissä ja Barcelonan museossa upea panoraama suoraan stadionille. Eikä museot lopu tähän, vaan tässä vain esimerkkejä muutamista maista ja muutamista kaupungeista.

Jos haluaa sitten tutustua yhden pelaajan meriitteihin. Diogo Maradona sai oman museonsa, jossa esillä vasen kenkä, jolla pallo osui maaliin 1986 Belgiaa vastaan ja Napolin kanssa allekirjoitettu sopimus 1984 ovat muutamina houkuttimina.

Madeiran lentokenttä, josta moni on kuullut, kantaa nykyään Portugalin Cristiano Ronaldon nimeä ja vaikka saarella ei enää voi ihastella Ronaldon syntymäkotia, taksinkuljettaja saattaa kuitenkin viedä jalkapallofanin paikalle, jossa talo aikoinaan oli. Tunnelmaan pääsee myös majoittumalla CR7 hotelliin ja vierailemalla viereisessä CR7 museossa, jossa on näytillä melkoinen määrä palkintoja vuosien varrelta unohtamatta kuvia, videoita ym materiaalia.

Suomessakin on jalkapallomuseo

Tiesitkö, että myös Suomessakin on jalkapallomuseo. Jos olet kiinnostunut kannattaa suunnata Valkeakoskelle. Siellä Myllysaaren museon kolmannessa kerroksessa on Suomen ainoa jalkapalloon keskittynyt museo, jossa voit ihailla, vaikka suomalaisten tähtipelaajien palkintoja ja pelipaitoja tai sadan vuoden takaisia mestaruuspokaaleita. Eli seuraavia kisoja odotellessa ei muuta kuin suunta Valkeakoskelle ja sieltä maailmalle!