Jalkapallosta ei voi puhua mainitsematta Jari Litmasta, Suomen kaikkien aikojen parasta jalkapalloilijaa. Hänen lempinimensä ‘Kuningas’ on todella ansaittu, sillä mies toi aikoinaan Suomen kansainvälisesti kartalle ammattijalkapalloilun merkeissä tehden historiaa ensimmäisenä maailmalla menestyneenä suomalaispalloilijana 1990-luvulla. Häntä sittemmin seurasi Sami Hyypiä, jonka kanssa Litmanen onkin tehnyt tiiviisti yhteistyötä muun muassa molempien pelatessa brittiseurue Liverpoolissa. Litmanen on Englannin lisäksi pelannut myös Alankomaissa, Espanjassa, Saksassa, Ruotsissa sekä koti-Suomessa. Jari Litmasta on toki seurannut myös epäonni loukkaantumisten muodossa, joista hän on lähes yhtä tunnettu kuin menestyneestä urheilu-urastaan.

Jari Olavi Litmanen on syntynyt Lahdessa 20. helmikuuta 1971. Hän on 182cm pitkä. Mies tunnetaan ‘kymppipaikan’ hyökkääjänä pelaten joko keskikentällä tai vedettynä hyökkääjänä. Vaikka Litmanen on tehnyt lukuisia maaleja uransa aikana, hänet tunnetaan parhaiten syöttötaidoistaan ja maaliavustuksistaan. Lisäksi tätä kansainvälisesti tunnettua ammattijalkapalloilijaa pidettiin keskeisenä rangaistuspotkujen laukojana. Litmasen tiimityöskentelyä muun muassa ratkaisusyöttöineen pidetään ensiluokkaisena.

Suomessa

Jari Litmanen aloitti jalkapalloilunsa kotikaupunkinsa Lahden Reippaan peliriveissä. Hän oli myös ahkera jääkiekkoilija. Kuitenkin jalkapallon puolella mies voitti jo nuorena B-poikien piiricupin vuonna 1986 sekä A-poikien suomenmestaruuden vuonna 1989. Litmanen oli aikaisemman voiton aikana vielä alaikäinen. Vuonna 1988, täytettyään 18-vuotta, hän pelasi ensimmäisen täyden kautensa korkeimmalla sarjatasolla. Litmasen tekniikka, taidot ja pelisilmä oli ennennäkemätöntä, myöhemmin oikeutetusti ansaiten hänelle vuoden liigapelaaja -tittelin sekä useaan otteeseen vuoden jalkapalloilija -tittelin. Itse asiassa Jari Litmanen on saanut jälkimmäisen tunnustuksen useammin kuin kukaan muu pelaaja. Miehen huomiota herättänyt korkeatasoinen pelaaminen vei nuorukaisen Veikkausliigan ensimmäiselle kaudelle vuonna 1990, jolloin Litmanen teki 14 maalia. Valitettavasti kyseisen kauden jälkeen Lahden Reipas putosi seuraavalla kaudella 1. divisioonaan kohdattuaan talousvaikeuksia, jotka aiheuttivat seuran valmentajan sekä useiden pelaajien menetyksen. Litmanen siirtyi Helsingin Jalkapalloklubiin ja sittemmin Myllykosken Palloon, joissa hän jatkoi Suomen edustamista. Tänä aikana hän saavutti oman maaliennätyksensä tehden yhteensä 16 maalia 27:ssä ottelussa. Samoihin aikoihin tapaamansa Harri Kampman, joka toimi Litmasen valmentajana sekä Lahden Reippaassa että Myllykosken Pallossa, ryhtyi myöhemmin Jarin manageriksi. Jari palasi jälleen Suomeen vuonna 2004, vietettyään useita vuosia ammattijalkapalloilijana maailmalla, jolloin hän pelasi Veikkausliigassa FC Lahden alaisena Kampmanin valmentamana.

Maailmalla

Vuonna 1992 Jari Litmanen siirtyi hollantilaiseen jalkapalloseuraan Ajaxiin, joka oli juuri voittanut UEFA Cupin. Muutkin kansainväliset suurseurat olivat olleet hänestä kiinnostuneita, muun muassa Barcelona, Leeds United sekä PSV. Litmanen kuitenkin vietti ensimmäisen kautensa lähinnä reserveissä. Toisen pelaajan loukkaantuessa ja sittemmin siirtyessä toiseen joukkueeseen Litmanen vihdoin sai mahdollisuutensa osoittaa taitonsa vakituisena avauskokoonpanon pelaajana. Ja niin hän tekikin! Mies voitti 1993-94 kaudella hollantilaisen jalkapalloilun korkeimman sarjan maalikuninkuuden tehden 26 maalia ja vieden joukkueensa mestaruuteen. Tällöin Litmanen saavutti toisen vuoden jalkapalloilija -tunnustuksensa, Alankomaiden pelaajayhdistyksen nimittämänä. Vuoden 1994-95 kaudella, edelleen pelatessa Ajaxin riveissä, Litmanen oli mukana johdattamassa joukkuettaan voittoon Mestarien liigassa, samalla tehden historiaa ensimmäisenä Mestarien liigan voittaneena suomalaispelaajana. Tämä merkitsi myös sitä, että Litmasen nimi vakiintui kansainvälisessä jalkapallomaailmassa. Mies jatkoi seuraavina vuosina menestyksekästä uraansa voittaen otteluita, tehden useampia maaleja ja saavuttaen erinäisiä tunnustuksia ympäri maailmaa.

Vietettyään yhteensä seitsemän kautta Ajaxilla, Litmanen siirtyi maailmankuuluun Barcelonaan vuonna 1999. Jälleen kerran mies teki historiaa ensimmäisenä Espanjan korkeimman sarjan suomalaispelaajana. Tästä kuitenkin alkoi Litmasen loukkaantumisen sarja. Hän joutui vallan jättämään Barcelonan toisen kauden sarjaottelut väliin. Litmanen siirtyi sittemin Liverpoolin kautta takaisin Ajaxiin, joissa hän vietti aikansa vaihtelevasti erinomaisella menestyksellä sekä loukkaantuneena. Hetkellisen Suomen Valioliigaan paluun jälkeen hän vietti aikaa saksalaisjoukkue Hansa Rostockissa, ruotsalaisessa Malmössa sekä brittijoukkue Fulhamissa – aina osan ajasta loukkaantuneena.

Jari Litmanen kuntoutti itsensä ja palasi vielä kerran Suomeen ammattijalkapalloilijana. Vuonna 2011 hän teki vielä kerran historiaa ollessaan ensimmäinen SM-kultaa saavuttanut 40-vuotias. Tämän vuoden kausi jäi kuitenkin Litmasen viimeiseksi – hän on sittemmin toiminut muun muassa Yle Urheilun kommentaattorina.