Aina ei tarvitse lähteä kauas nähdäkseen ja kokeakseen uutta. Suomi on täynnä ihastuttavia kohteita, jotka tarjoavat ikimuistoisia hetkiä lomalaiselle. Monipuolisen luonnon ja neljän vuoden ajan ansiosta kotimaamme on oiva matkustusmaa ympäri vuoden. Poimi tästä jutusta vinkit tulevalle kotimaan lomallesi.

Kotimaan matkailun helmiä

Persoonallisia kohteita kaupunkilomalaiselle

Pääkaupungissa Helsingissä vierailevan kannattaa omistaa päivä kuuluisaan Suomenlinnaan tutustumiseen. Suomenlinna on kaikkein vierailluin kotimaamme turistikohde, mutta myös paikalliset menevät mielellään saarelle viettämään aurinkoista päivää. Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde, ja kierros alueella on todella mieleenpainuva kokemus. Suomenlinnan alue koostuu kahdeksasta saaresta, joilla on yhteensä noin 200 rakennusta. Saarella on kiehtova historia kolmen eri valtion alaisena. Ennen Suomen hallintaa se oli Venäjän, ja sitä ennen Ruotsin hallussa. Saaren näyttelyt esittelevät sinulle linnan historiaan. Helsingistä pääsee saarille muutaman minuutin lauttamatkalla. Vietätkö lomaviikonloppua Turussa? Oiva valinta! Kaupungissa vieraillessasi et voi ohittaa tutustumiskäyntiä Turun linnaan. Linna on yli 700 vuotta vanha ja se kuuluu maamme hienoimpien nähtävyyksien joukkoon. Linnan muurien sisällä voit aistia menneiden vuosisatojen tunnelman kulkiessasi läpi kuninkaansalien, laskeutuessasi vankityrmiin ja käyskennellessäsi muurien ympäröimällä sisäpihalla. Linnan alueelta löydät myös museon, jossa pääset tutustumaan linnan värikkääseen historiaan.

Kun lähdetään nousemaan Pohjanlahden rannikkoa ylöspäin, saavutaan Raumalle. Rauman kaupungista löytyy Pohjoismaiden vanhin, laajin ja parhaiten säilynyt puukaupunkialue. Vanhimmat asuintalot ovat satoja vuosia vanhoja. Ne ovat rakennettu kapeiden kujien varsille, ja kujia samoillessa voikin tuntea astuneensa ajassa aikoja taaksepäin. Unescon perintökohteen talot ovat iloisen värikkäitä ja tekevät tunnelmasta ihastuttavan omaperäisen. Kujilta on mukava pujahtaa tekemään ostoksia pieniin putiikkeihin tai istahtaa viehättävään puukahvilaan hörppäämään kupin kahvia. Ylemmäs kiivetessä, aina Pohjois-Savoon saakka siirryttäessä, löydämme Kuopion, Savon sydämen. Kuopiossa matkailija pääsee aistimaan aidon lupsakan savolaistunnelman. Kuopiosta löytyy Puijon Torni, jonne reissulla kannattaa ehdottomasti suunnata. Torni kohoaa 75 metrin korkeuteen, mutta sen sijainti Puijon mäen päällä nostaa sen 150 metrin korkeuteen meren pinnasta. Sen pyörivästä kattoravintolasta on huimat näkymät 360 astetta tornin ympäristöön. Saarien täplittämä sininen Kallavesi on upea näky korkeuksista ihailtuna. 

Luonnon ystävän ehdottomat kohteet

Eteläisestä Suomesta löytyy yksi kotimaamme kauneimmista alueista, jossa matkailija viihtyy pidemmänkin aikaa. Lounais-Suomen saaristo lumoaa tunnelmallaan. Hieno tapa tutustua alueeseen on hypätä Saariston Rengastien vietäväksi. Reitin pääsee ajamaan helposti autolla, mutta myös pyörä on oiva vaihtoehto. Reitillä on pituutta yhteensä noin 180 kilometriä. Se puikkelehtii saarelta toiselle vieden kulkijansa syvälle saaristotunnelmaan. Meren tuoksu on läsnä jatkuvasti, ja tie pujahtaa välillä ihastuttaviin saaristolaiskyliin – kokemus on ainutlaatuinen. Suunnataan matkamme seuraavaksi Pohjois-Karjalaan. Täältä löytyy yksi Suomen suosituimmista luontokohteista. Kolin kansallispuiston maisemat ovat innoittaneet suuria taiteilijoita, ja näkymä Ukko-Kolilta Pielisen ylle on edelleen yksi kotimaamme rakastetuimmista näkymistä. Kolin vaellusreiteillä pääset istahtamaan valkoiseksi hioutuneille kvartsikallioille, vaeltamaan vehreissä metsissä ja nauttimaan värikkäästä luonnosta.

Luonnon ystävän ehdottomat kohteet

Lapin maisemista löytyy toinen toistaan upeampia kansalllispuistoja, joissa retkeillä. Yksi kiinnostavimmista kohteista on Oulangan kansallispuisto, josta löytyy todella suosittu Karhunkierros-vaellureitti. Reitin varrella vaeltaja kohtaa Suomen luonnon kauneimmillaan. Villit, luonnonkallioiden välissä pauhaavat kosket, suot, mäntykankaat ja tunturit saavat matkailijan haluaamaan takaisin seuraavana vuonnakin.

Rantalomalla Suomessa

Rentouttavan rantaloman viettämiseksi ei tarvitse lähteä kotimaatamme kauemmaksi. Pohjoismaiden komein hiekkaranta löytyy Porin Yyteristä. Pehmeitä hiekkadyynejä ylittäessä, lokkien kirkumista kuunnellessa voisi kuvitella olevansa paljon kauempana kotoa. Yyterissä hiekkarantaa riittää aina kuuden kilometrin pituudelle. 

Toinen hieno rantakohde on Perämeren rannikolla sijaitsevat Kalajoen hiekkasärkät. Rantojen kohoamisilmiön seurauksena 3,5 kilometrin mittaiselle alueelle on syntynyt luonnon muovaamia hiekkasärkkiä ja rantoja, joilla lomanviettäjät voivat lekotella.