Suomi ei ole ehkä kaikkein tunnetuin jalkapallomaa, mutta Suomessa pelataan hyvätasoista ammattilaisjalkapalloa. Vaikka itse joukkueet eivät ole niinkään menestyneet maailmalla, on muutamia yksittäisiä pelaajia jotka ovat päässeet urallaan pitkälle ympäri maailmaa. Heidänkään uransa ei olisi ollut mahdollista ilman hyvää aloitusta paikallisessa seurassa.Suomessa pelataan monessa eri liigassa. Pääliigoja ovat Veikkausliiga, naisten ja miesten Suomen Cup ja Naisten Liiga. On myös monia virallisia pienempiä liigoja, tyttöjen ja poikien omat liigat sekä epäviralliset liigat. Veikkausliiga on seuratuin ja tasoltaan parhain jalkapalloliiga Suomessa. Sitä on pelattu vuodesta 1990 lähtien ja kaudella 2019 siinä pelaa kaksitoista joukkuetta. Helsingin Jalkapalloklubi on eniten veikkausliiga voittoja kerännyt seura.

Helsingin menestyneimmät seurat

HJK eli Helsingin Jalkapalloklubi on kaikkien aikojen menestynein suomalainen jalkapalloseura. Se perustettiin vuonna 1907 ja on johtanut Suomen jalkapallokenttiä siitä lähtien. Sen riveistä ovat ponnistaneet maailmalle suuret tähdet kuten Jari Litmanen ja Mikael Forssel. Se on myös sijoittunut usealle hopea- ja pronssi-sijalle mikä Suomen mittakaavassa kertoo sen erinomaisesta menestyksestä.Toinen Helsingistä kotoisin oleva jalkapalloseura on HIFK Fotboll. Se voitti aikanaan todella monta Suomen mestaruutta, koki hieman takapakkia, mutta palasi takaisin pääliigaan vuonna 2015. Sen riveistä on löytynyt niin ikään huippupelaajia jotka suuntasivat maailmalle. Vaikka sen kultakaudet ovat ehkä takanapäin, se tarjoaa erittäin hyvän vastuksen HJK:lle erilaisilla pelikentillä.

Helsingin Palloseura

Viimeiseksi Helsingin seuroista mainittakoon HPS eli Helsingin Palloseura. Se on saavuttanut vuoden 1917 perustamisensa jälkeen yhdeksän Suomen mestaruutta, joiden johdosta se lukeutuu yksiin Suomen menestyneimmistä jalkapalloseuroista. Se ei ole enää yltänyt parhaimpiin liigoihin, mutta sillä on silti monia joukkueita alemmissa sarjoissa ja mainittakoon myös että sillä on erittäin hyvä ja menestyksekäs naisten joukkue.

Joukkueet ympäri Suomen

Valkeakoskella vuonna 1934 perustettu FC Haka oli HJK:n pahimpia kilpailijoita Suomen kentillä. Se on myös voittanut Suomen mestaruuden yhdeksän kertaa ja sen riveissä on pelannut paljon kuuluisia suomalaisia jalkapallonpelaajia kuten Mixu Paatelainen ja Esa Furuholm. Viime vuosina se on kuitenkin kokenut paljon tappioita ja ei enää pelaa Veikkausliigassa kaudella 2019.FC Honka on espoolainen jalkapalloseura joka on myös menestynyt varsin hyvin suomen pelikentillä. Se on edustanut Suomea lukuisissa Eurocup otteluissa ja vuoden 2018 Veikkausliigassa se sijoittui neljännelle sijalle. IFK Mariehamn on pelannut Veikkausliigassa yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2005 ja se voitti mestaruuden vuonna 2016.Sen kotipaikka on Mariehamn ja se pelaa kotiottelunsa Wiklöf Holding Arenalla mikä restauroitiin paremmaksi täyttämään liigavaatimukset seuran noustua ylimpään liigaan vuonna 2005.

FC HAKA

Tampereen Ilves nousi Veikkausliigaan vasta vuonna 2015, mutta on pärjännyt siellä hyvin siitä lähtien. Sen seuran kokonaispelaajamäärä on huikeat 3900 ja sillä on joukkueita lähes jokaisessa liigassa. Sillä on myös erityisen menestyksekäs naisjoukkue. Sen pääjoukkue oli huipussaan kuitenkin jo 80-luvulla ja sen jälkeen se ei ole onnistunut saavuttamaan yhtään Veikkausliigan mestaruutta. FC Inter Turusta on yksi pisimpään Veikkausliigassa yhtäjaksoisesti pelannut joukkue sillä se on ollut siellä jo vuodesta 1999 lähtien. Se voitti kultaa vuonna 2008 ja kahdesti hopeaa sen jälkeen. Se on myös edustanut erilaisissa kansainvälisissä kilpailuissa mukaan lukien Eurooppa-liigassa.Kuopion Palloseura KUPS on myös pitkään Veikkausliigassa yhtäjaksoisesti pelannut joukkue. Sen mestaruudet ovat hyvin vanhoja, mutta se on voittanut useasti hopeaa. Seuralla on pitkä historia ja se on edustanut Suomea monesti erilaisissa kansainvälisissä otteluissa. Myös sen nuorisojoukkueet ovat menestyneet erittäin hyvin kansallisella tasolla.