Jalkapallo on kansainvälisesti kaikkein suosituin joukkueurheilulaji maailmassa. Jalkapalloa harrastetaan aktiivisesti oikeastaan jokaisessa maailman maassa. Sillä on arvioiden mukaan jopa 3,5 miljardia seuraajaa ja harrastajaa.

Suomen parhaimmat jalkapallon pelaajat

Sitä pelataan myös ammattitasolla jokaisella asutulla mantereella ja melkein jokaisessa niiden sisällä olevista maista. Kaikkein suosituinta jalkapallo on Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja isossa osassa Afrikkaa ja tietyissä Aasian maissa. Jalkapallolle järjestetään jatkuvasti erilaisia kilpailuja jotka ovat maan sisäiset kilpailut, maanosan sisäiset kilpailut ja maailman laajuiset maailmanmestaruus kilpailut. Näistä tunnetuin on varmasti viime kesänä järjestetyt World cup-jalkapallokilpailut, joita pelattiin monta kuukautta putkeen ja joiden kisatoimet olivat todella suuret ja näyttävät. World cup-kilpailut järjestetään joka neljäs vuosi, jolloin ne ovat myös odotetuimmat kilpailut. Näihin kilpailuihin treenataan neljä vuotta putkeen ja joka maa lähettää sinne parhaimmistoon kuuluvan maajoukkueensa.

Jalkapallo Suomessa

Suomen asema jalkapallossa ei ole tällä hetkellä kovinkaan korkea, joten sen eteen yritetään tehdä jatkuvasti töitä. Toisin, kyllä Suomessa näyttäisi olevan hyvinkin lupaavia nuorten joukkueita, joissa saattaa olla toivoa Suomen nousulle jalkapallomaaksi. Toisena huonona puolena on myös se, että usein huippupelaajat lähtevät Suomesta pelaamaan ulkomaille parempien mahdollisuuksien toivossa. Tämän takia Suomen maajoukkueen täyttäminen potentiaalisilla pelaajilla saattaa olla haastavaa. En tietenkään tarkoita, etteikö Suomen maajoukkue olisi jo hyvä itsessään. Suomen maajoukkueella on vain vielä huomattavasti parannettavaa, jotta se pärjäisi kansainvälisissä kilpailuissa.

Suomen maajoukkue on tällä hetkellä lempinimeltään Huuhkajat ja kuuluu Suomen Palloliittoon. Tämä joukkue edustaa Suomea erilaisissa kansainvälisissä kilpailuissa ja joukkuetta hallinnoi Suomen Palloliitto. Suomen Palloliitto perustettiin vuonna 1907, jonka jälkeen Suomi myös liittyi kansainväliseen jalkapalloliittoon eli FIFA:an vuonna 1908. Ensimmäisen maaottelunsa Suomi pelasi Ruotsia vastaan vuonna 1911 ja osallistui ensimmäisen kerran MM-kisojen karsintoihin vuonna 1938. Vuonna 168 Suomi osallistui ensimmäisen kerran EM-kisakarsintoihin. Valitettavasti joukkue ei päässyt kummallakaan kerralla kisojen lopputurnaukseen. Olympialaisten jalkapalloturnaukseen Suomi on taas osallistunut neljä kertaa vuosina 1912,1936, 1952 ja vuonna 1980. Paras saavutus näissä kisoissa on vuonna 1912, jolloin Suomi pääsi jopa neljänneksi. Korkein suoritus FIFA-rankingissa Suomella on vuodelta 2007, jolloin Suomi sijoittui kisoissa 33. sijalle.

Suomen maajoukkueen kotistadion on ollut vuodesta 1938 alkaen Helsingin Olympiastadion, mutta remonttien ajaksi kotistadion siirtyy Tampereelle tai Turkuun. Kapteenina joukkueessa toimii pelaaja Tim Sparv ja tämänhetkisenä valmentajana Olavi Laaksonen. Paras maalintekijä joukkueessa on Jari Litmanen, jolla on takanaan 32 maalia. Suurimmat voitot joukkue on taas saanut vuonna 1933 Viroa vastaan ja vuonna 2010 San Marinoa vastaan. Suurin tappio on taas ollut vuonna 1940 Saksaa vastaan.

Suomen kaksi parasta pelaajaa

Ensimmäisenä listalla tietenkin kukoistaa Jari Litmanen. Tämä jalkapallokuningas on pelannut erittäin näyttävän uran, joka edelleenkin jatkuu 50 vuoden iästä riippumatta. Vaikka Jaria ennen onkin nähty monia huippupelaajia, jotka ovat siirtyneet ulkomaille, on Jari saanut selätettyä nämä kaikki pelaajat. Hän sai pelattua suomalaisen jalkapallon maailmankartalle. Hänet on valittu yhdeksän kertaa Suomen parhaaksi pelaajaksi ja vuonna 1995 hänet valittiin Euroopan kolmanneksi parhaaksi pelaajaksi.Toisena sijalla taas on Sami Hyypiä. Voikkaasta peräisin oleva pelaaja ponnisti erittäin pitkälle pienestä tahdaskaupungista. Hän pääsi todellisesti Euroopan jalkapallon parrasvaloihin ja nousi legendaksi Liverpoolissa ollessaan joukkueen kapteeni. Tämä eleetön ja varma pelaaja ei ollut maailman nopein puolustaja, mutta hänen pelinkulkunsa voitti sen heittämällä. Hän pelasi erittäin oikein ja hän ei usein hävinnyt pääpalloakaan. Tästäkin kertoo se, että hän sai urallaan vain 2 punaista korttia. Hänet valittiin yhdeksän kertaa vuoden jalkapalloilijaksi, Goal.comin valinta 2000-luvun keskuspuolustajaksi, pääsy tähdistöjoukkueeseen ja UEFA:n joukkueeseen kyllä kertovat hänen olevan yksi Euroopan parhaimmista suomalaispuolustajista.

Suomen kaksi parasta pelaajaa