Nykypäivänä lähes kaiken löytää myös digi- tai verkkoversiona. Sama pätee urheiluun. E-urheilu eli elektroninen urheilu hiljattain hyväksyttiin urheilulajina, joka mahdollisesti pyrkii jopa olympialaisiin. Samanaikaisesti uusia pelikonsoleilla pelattavia urheilupelejä valmistuu jatkuvasti, ja niitä löytyy useita vaihtoehtoja lähes joka lajille aina leikkimielisistä kaksinpelattavista kisoista maailmanmestaruuksia totuudenmukaisesti jäljitettäviin FIFA (jalkapallo), NHL (jääkiekko) ja NBA (koripallo) peleihin. Kuluttajat ovat aina halunneet lisää – lisää jännitystä, lisää tekemistä, lisää toimintaa – jonka ansiosta urheilusta kehitetäänkin aina uusia muotoja pelkän katselemisen lisäksi. Näin monien lajien eri joukkueet, liigat ja muodot ovat saaneet alkunsa. Lisäksi urheilutapahtumiin usein liittyy vahvasti myös muun muassa vedonlyönti ja kannattajien välinen kilpailu tai panoksien asettaminen. Etenkin jalkapallo on maailmanlaajuisesti tunnettu kilpailuhengestään.

Futiskulttuurin kilpailuhengen luomien jalkapallohuligaani-mielikuvien vastapainoksi moni on mieltänyt jalkapallon viisaiden peliksi – fanien keskuudessa on jo vuosien ajan keskusteltu siitä, painottuuko laji enemmän varsinaiseen pelaamiseen ja pelaajien kykyyn vai enemmän managereiden tarkkaan harkittuihin sekä logiikkaan perustuviin ratkaisuihin. On selvää, että jalkapalloon liittyy huomattavasti enemmän, kuin pelkkä ‘kentälle ilmaantuminen ja pelaaminen’. Silloinkin, kun kyseessä on alhaisen tason ottelu, harrastejoukkue tai yksinkertaisesti kavereiden kesken pelattava puistofutis-peli jokaisella pelaajalla on tietty paikka sekä tehtävä kentällä ja strategioita on usein pohdittu ennen ottelun alkua. Luonnollisesti mitä korkeamman tason peleistä ja liigoista on kyse sitä keskeisemmässä roolissa strategia ja taktiikka on. Jalkapallotiimi vaatii aina pätevän johtajan, joka osaa tarkoituksenmukaisesti laskelmoida.

Mikä fantasiafutis?

Fantasiafutis (myös fantasy futis, fantasy jalkapallo, tai fantasy football/fantasy soccer) on jalkapallosta kehitetty ‘virtuaalinen jalkapalloliiga’. Yksinkertaisuudessaan siinä käytetään jalkapallotietoutta voittaakseen vastustajansa ja näin ollen edetääkseen pyramidin huipulle kaikkien kisojen voittajaksi – aivan kuten oikeassa jalkapallossakin. Erona on, että pelaajat valitsevat lähinnä mielikuvituksellisiin otteluihin itse muun muassa kokoonpanonsa/tiiminsä ja asettelunsa. Riippuen tilanteesta joskus voi jopa valita pelaajia eri joukkueista ja koota niistä oma fantasiatiiminsä. Näillä strategioilla sitten kilpaillaan eri tavoin. Monesti fantasiafutista pelataan yhtäaikaisesti kuin todelliset kilpailut ovat meneillään, esimerkiksi maailmanmestaruuksien aikana. Näin ollen fantasiapelaajat voivat helposti pisteyttää ja ratkaista omat pelinsä verraten fantasiajoukkueihin valittujen pelaajien menestystä heidän todellisiin suorituksiin eri otteluissa. Toki tuomarointi on jokseenkin monimutkaista ja riippuu pitkälti myös yksittäisistä pelaajaseurueista, siihen perehtyminen vaatii useita tuntia, mutta näin pähkinäkuoressa fantasiafutiksen idea on hyvin yksinkertainen.

Kuten monessa asiassa Englantilaiset ja Amerikkalaiset kiistelevät tässäkin lajissa siitä, kummassa maassa fantasiafutis sai alkunsa. Alkuperäisen pelin on kerrottu syntyneen lauantaina 14. elokuuta 1971 Englannissa, kun Bernie Donnelly -niminen henkilö oivalsi lajin. Toisaalla kerrotaan amerikkalaisen Wilfred “Bill the Gill” Winkenbach -nimisen ihmisen keksineen fantasy urheilun pohjan Manhatten Hotel:in hotellihuoneistossa 1950-luvulla. Hän loi ja itsekin pelasi fantasiagolfia ja fantasiapesäpalloa, ja näiden pelien rakennetta sovellettiin myöhemmin myös fantasiafutikseen. Fantasy lajeihin liittyviä maiden välisiä eroja sekä erilaisia traditioita on useita, esimerkiksi USA:ssa fantasialiigan voittajan tuli perinteisesti tarjota pelitovereille illallinen. Tosin nykypäivänä, etenkin internetin ilmestymisen jälkeen, fantasiafutis on kaukana yksinkertaisesta ja perinteikkäästä hauskanpidosta illallistarjoiluineen  – fantasiafutis on tänä päivänä useiden miljardien eurojen bisnes!

Fantasiafutiksen pelaajat kertovat hukuttaneensa kymmeniä, jopa satoja, tunteja tämän harrastuksen pariin. Lajissa yhdistyy oma rakas penkkiurheilu-harrastus, logiikka ja ratkaisukeskeisyys sekä panosten asettaminen ja jännitys. Yhä useampi ihminen hurahtaa fantasiaurheiluun. Pelaajan ei suinkaan tarvitse olla tietyn urheilulajin asiantuntija, sillä peliporukoita löytyy joka lähtöön, myös aloittelijoille. Ei siis muuta kuin porukkaan mukaan ja katse kohti huippua!